ETT ÖMSESIDIGT FÖRTROENDE

Franchising innebär att någon som har ett framgångsrikt koncept kan låta andra få ta del av det vinnande konceptet. För att få använda konceptet i sin egen verksamhet, betalar franchisetagaren en avgift till franchisegivaren, med andra ord är franchising en sorts säljrätt. Franchising kan i princip implementeras i varje bransch där försäljning av varor eller tjänster förekommer. Franchising innebär ett nära samarbete mellan två parter som har för avsikt att göra affärer och få en vinst. Därför är ett ömsesidigt förtroende högst nödvändigt. Franchisegivaren och franchisetagaren måste kunna lita på varandra. Om en franchisetagare inte sköter sin del av verksamheten är inte detta bara en dålig affär för franchisegivaren utan innebär även ett hot mot hela kedjan. Franchisetagaren måste i sin tur kunna lita på franchisegivaren. Utan grundläggande tillit är det i princip omöjligt att driva en rörelse med motivation och entusiasm.
Är du redo för en gastronomisk värld?

Då kanske du är den vi söker!

VÅR VISION

Bengtsons Osts vision är att bli Sveriges främsta ost och delikatess-kedja. Detta genom att alltid beröra kunderna och gästerna på ett positivt sätt genom att skapa goda relationer och god kontakt med kunderna och gästerna. Alla kunder och gäster ska alltid lämna Bengtsons Ost med ett leende på läpparna och känna sig speciella och uppskattade. Detta är vår gemensamma framtidsdröm, en inspirerande och sporrande framtidsdröm som uppmuntrar alla arbetare från anställda till franchisetagare inom Bengtsons Ost. Varumärket ska i första hand associeras med smak, upplevelse, service och kvalitet.

FÖRDELEN MED FRANSCHISING

I en franchisekedja delar man på de olika arbetsuppgifterna. Franchisegivaren sköter saker centralt som resulterar i fördelar genom hela kedjan. Marknadsföring, sortimentutveckling, inköp och datautveckling, är bra exempel på vad en skicklig franchisegivare bör sköta. Franchisetagaren kan då fokusera på sin primära uppgift som är försäljning. Resultatet av detta blir ofta lönsamma och välmående företag som tenderar att vinna viktiga konkurrensfördelar.
Sweet Dreams are made of cheese, who am I to dis a brie

EN LÅNGSIKTIG SATSNING

Många människor drömmer om att starta eget. Det är dock viktigt att du från början har realistiska förväntningar och mål. I de flesta fall handlar inte företagande om att tjäna stora pengar snabbt och kortsiktigt. En franchisetagare måste vara beredd på att jobba hårti början och ha ett långsiktigt mål, om detta görs så finns det stora möjligheter att lyckas, både när det gäller att säkerställa en löpande god ersättning men också ett värdefullt företag.

Fördelar:

Du får möjlighet att arbeta med ett starkt varumärke och välbeprövat koncept.
Du kan fritt bestämma dina egna mål.
Du får ett omväxlande arbete.
Du har chans att tjäna mer pengar jämfört med om du är anställd.
Du knyter många nya betydande kontakter samt får ny kunskap och nya erfarenheter.
Nackdelar:
Du måste arbeta mycket hårt (åtminstone de första åren)!
Du tar ett stort ansvar och får ofta fatta beslut som är viktiga för andra människor.
Du kan få råd från en stor mängd personer men du måste alltid vara beredd att själv ta ansvar för de beslut som du fattar.
Du tar ekonomiska risker. Du binder eget och eventuellt lånat kapital i verksamheten.
Väg för- och nackdelar, bara du som vet vad som är rätt för just dig själv.

FÖRETAGARE

Som franchisetagare driver du din Bengtsons Ost-enhet som ett eget företag. Därför krävs det att du inte bara har rätt kvalifikationer och personlighet för att arbeta med Bengtsons Ost. Du måste även ha ett gott affärssinne och gärna ha erfarenhet av att engagera medarbetare. Du bör ha ordnad ekonomi och för att lyckas måste du vara beredd att arbeta heltid i den dagliga verksamheten. Din vardag som franchisetagare kommer nämligen att kretsa kring den dagliga driften.

DINA HUVUDUPPGIFTER KOMMER ATT VARA MÅNGA OCH VARIERANDE

Du kommer bland annat att

Vara ekonomiskt ansvarig för din egen verksamhet.
Säkra så att den dagliga driften och alla rutiner sköts.
Sköta kundkontakter och försäljning.
Behöva skapa en atmosfär som är gynnsam för försäljning.
Behöva skapa en känsla av energi och positiv stämning kring din enhet.
Anställa lämplig personal.
Behöva leda verksamheten på ett effektivt sätt.

DIN STÖRSTA SUPPORTER

Som franchisetagare till Bengtsons Ost får du utöver varumärket även tillgång till all den kompetens och erfarenhet som vi har samlat på oss under resans gång. Vi hjälper dig inte bara från start till mål utan även i din kommande dagliga verksamhet. Hos oss får du utbildning såväl initialt som fortlöpande. Självklart erbjuder vi även projektledning och starthjälp under byggnationen och uppstarten av din enhet. Vår support omfattar allt från marknadsföring till rapportering och ekonomisk uppföljning av verksamheten. Utöver detta utvecklar vi dessutom ständigt vårt sortiment samt säkrar leverantörer av utvalda produkter.

HÖGA FÖRVÄNTNINGAR

Våra förväntningar på dig är höga! Innan du startar din butik vill vi därför diskutera igenom allt med dig. Vem är du? Vad är du beredd att satsa? Hur ser din budget ut? Du måste tro på vårt koncept och på oss som idag arbetar med Bengtsons Ost. Du måste dessutom ha en stor önskan om att starta eget samt viljan och drivkraften att göra en verkligt helhjärtad insats.
It is estimated that a quarter of life’s pleasurable moments involve cheese in some capacity.
Är du:
Ambitiös, engagerad och tror på dig själv?

Utåtriktad och har lätt för att prata med andra människor?

Beredd på att det blir mycket arbete i början?

Har du:
En stark vilja att bli egenföretagare, med de förväntningar och hänsynstaganden som detta medför inom ett franchisesystem?
Affärsmässigt kunnande? En franchisetagare hos oss är en säljare. Lika nödvändigt som kvalifikationer är att du vågar bjuda på dig själv.
Ett brinnande intresse när det gäller att hämta in kunskap? Branschkännedom kräver vi däremot inte – den kan vi lära dig.

KOSTNAD

Den största kostnaden är utan tvekan investering och iordningställande av lokalen. Här har du dock stor hjälp av oss. Vår erfarenhet av att starta och bygga enheter är vid det här laget omfattande och vi finns med dig under hela processen. Vad just din enhet kommer att kosta går inte med säkerhet att säga eftersom prislappen beror på en rad olika faktorer (storlek, läge, lager, hantverkare). Att starta en egen rörelse kräver dock alltid en ekonomisk insats. Enhetens iordningställande, inredning, maskiner och varulager ska finansieras. Det är därför viktigt att du som franchisetagare har en ordnad ekonomi och möjlighet att själv investera mellan 300 000–700 000 kr i ditt företag. Även när det gäller det finansiella har du dock stöd av oss. Med hjälp av våra kontakter och finansiella samarbetspartners, gör vi vårt bästa för att hitta den optimala lösningen för just dig. Förutom själva startkapitalet tillkommer även löpande kostnader. För att få vara med i vårt koncept och löpande ta del av vår support, framförhandlade inköpsrabatter och villkor, betalar du en franchiseavgift. Denna avgift baseras på din omsättning och betalas löpande.

LOKAL

Mycket beror på att om det finns möjlighet att öppna en Bengtsons Ost-enhet på den ort som du önskar samt att du blir antagen av oss i vår kedja. När det gäller lokaler, kommer vi att kontakta dig för vidare diskussioner så fort som vi har hittat ett lämpligt objekt. Om du har några frågor innan dess eller om du har en befintlig lokal som du vill göra om till en Bengtsons Ost är du alltid välkommen att kontakta oss via formuläret nedan. Ost har funnits och finns i alla kulturer över hela världen och är ett av våra absolut äldsta livsmedel. Metoden att ysta ost är mycket gammal. Förr var mjölk en säsongsvara och metoden att tillverka ost kom egentligen till som ett sätt att konservera mjölken. Tekniken att ysta med löpe är känd sedan åtminstone 5 000 år tillbaka i både den mesopotamiska och egyptiska forntidskulturen. Ostens historia går parallellt med vinets och i båda fallen finns mer eller mindre trovärdiga historier om dess ursprung. En historia säger att den första osten uppfanns för cirka 9 000 år sedan, när en arabisk köpman vaggade fram på en kamel genom öknen. Med sig hade han en skinnpung fylld med getmjölk. När han öppnade den för att svalka sig, upptäckte han att värmen och kamelens vaggande hade omvandlat mjölken till ostmassa och vassle. Köpmannen smakade och fann att det var gott. Han och hans kolleger tros ha bidragit till ostens spridning över världen.

STEG FÖR STEG

Är du seriöst intresserad av att bli en del av Bengtsons Ost-familjen? Isåfall föreslår vi följare upplägg:

1.

Besök gärna någon av våra enheter och känn efter ordentligt, är vårt koncept rätt för dig?

2.

Fundera igenom din nuvarande livssituation. Vill du starta ett eget företag med allt vad det innebär? Är du beredd att dedikera de närmsta åren åt att få ditt företag att blomstra?

3.

Vem eller vilka berörs av ditt beslut? Prata igenom situationen och dina tankar med dem! Klargör att du både vill ha och behöver deras stöd för att kunna gå vidare i processen.

4.

Se över din nuvarande ekonomiska situation. Finns det utrymme att investera i ett eget företag? Har du sparkapital eller på något annat sätt tillgång till startkapital? Har du möjlighet att låna med din bostad som säkerhet? Det finns många finansierings- lösningar och möjligheter till att låna, samtliga upplägg kräver dock en ekonomisk insats från dig som ägare.

5.

Kontakta oss! Vi jobbar ständigt med att löpande besvara frågor från nya potentiella franchisetagare.
För att ansöka fyll i formuläret nedan
Vill du veta mer om hur det är att vara franchisetagare? Kika i vår broschyr här.

INTRESSEANMÄLAN